HET IKEA BORDSPEL

PRODUCTREALISATIE BORDSPEL

school project

Bij dit project staat een promotioneel spel centraal. De genoemde opdrachtgevers, geven de opdracht een spel en nog een aantal producten te ontwikkelen dat het bedrijf op een positieve manier onder de aandacht van consumenten brengt. Er wordt van ons verwacht dat er een ‘speelbare dummy’ met een passende verpakking. Het bordspel bestaat uit minimaal een spelbord en verschillende spelonderdelen zoals bijvoorbeeld pionnen, dobbelstenen en kaarten. Alle nodige onderdelen zijn fysiek aanwezig. De vormgeving van het complete bordspel sluit aan bij de corporate identity en visie van de opdrachtgever. Ook wordt er een explainer opgeleverd waarin ik een eigen character heb gemaakt in Adobe illustrator.

  • Beoordeling:
  • Klant: IKEA (Grafisch Lyceum Utrecht)
  • Producten: Concepting, Illustraties, packaging design, gamificatie, character design.
  • Duur: 5 lesweken
  • Deadline: 29 maart 2015
  • [Onder de Text kunt u de producten vinden die gemaakt zijn voor dit project]

Intro:

Dit spel zal voornamelijk gebruikt worden in een gezin met kinderen. Er is ons gevraagd om het bordspel promotioneel te maken voor het bedrijf, waar dus uiteindelijk een spel uit komt met verschillende elementen erin verwerkt. Het spel moet gerealiseerd worden zodat het zo goed als klaar is om de winkel in te gaan. Een uitleg over het spel zowel in het engels en nederlands met een animated character die het uitlegt. We gaan het spel fysiek maken maar niet compleet, het gaat erom dat het concept duidelijk is. Als tussenproducten hebben we de characters, dobbelstenen, eventueel extra attributen en kartonnen puzzelstukjes die samen een IKEA meubelstuk maken. Door veel onderzoek naar de huisstijl kunnen we het echte IKEA gevoel overbrengen. In ons groepje van vier mensen zullen we de opdrachten goed verdelen en iedereen zijn/haar beste kwaliteiten naar boven te brengen voor een goed eindresultaat. Voor dit project is geen budget gegeven, de kosten zijn nog niet bekend en wat het op gaat leveren kunnen we nu nog niet zeggen.

Stylesheet:

De vormgeving van ons bordspel heeft 3 verdiepingen en op elke verdieping is gemaakt uit een ronde cirkel, op de onderste verdieping zit nog een groot vierkant waar je je eigen meubeltjes op kunt bouwen.Het bordspel is dus best wel groot dus je hebt ook een grote doos nodig om het in te stoppen, het bordspel is in layers opgebouwd dus je kunt hem ook weer uit elkaar halen zodat de doos niet zo hoog hoeft te zijn. De materialen die we gebruiken zijn: foamboard, papier, karton en plastic. Foamboard gebruiken we omdat het lekker sterk is en je kan het goed in elkaar schuiven en je kunt en goed papier op lijmen. Papier gebruiken we omdat we alle plaatjes op papier uitprinten en dat plakken we weer op foamboard. Karton om het interieur te maken maar dat kan misschien ook met foam. Plastic om de karakters te maken. Het kleurgebruik is best wel breed omdat het interieur allemaal soorten kleuren heeft maar de hoofdkleuren zijn toch echt wel blauw en geel omdat dit de kleuren zijn van ikea (#ffed00 & #203c87). De typografie is een beetje in de stijl van ikea zelf omdat het natuurlijk wel moet aansluiten op Ikea zelf.

Het concept:

Om Ikea te promoten hebben wij een spel gecreëerd genaamd BYGG DITTHEM. In dit spel krijgt elke speler de mogelijkheid om zijn/haar eigen huis in te delen naar zijn/haar wens. Door middel van het beantwoorden van vragen die Ikea gericht zijn kun je onderdelen verzamelen naar de punten op het kaartje. Met deze onderdelen kun je een meubelstuk samen puzzelen. En zo naar de top je huis indelen. Wie als eerste aan het einde van het bord komt krijgt extra punten en aan het eind als iedereen bij het einde is tel je de punten op. Wie de meeste punten heeft wint.

Spelregels:

Je krijgt 1 punt per onderdeel. Als jouw meubel compleet is aan het eind van het spel krijg je 2 extra punten. Je krijgt de hoeveelheid vragen als onderdelen van je meubel. Als je een vraag goed beantwoord krijg je een onderdeel. Heb je een vraag fout beantwoord beland je meubelonderdeel op zolder en krijg je later in het spel nog 1 kans om deze te bemachtigen. 2 tot 4 spelers, verzamel zoveel mogelijk producten degene met de meeste punten wint het spel je hebt 60 seconden om je vraag te beantwoorden

Het spel begint op de begane grond, in de tuin staat in elke hoek een startpositie. Iedereen heeft zijn eigen hoek van het spelbord om in te richten. Om te beslissen wie er begint wordt er gedobbeld, dit kan zowel op de app als met een fysieke dobbelsteen. De persoon die het hoogst dobbeld mag beginnen. Aan het begin van de beurt krijg je een vraag, als je de vraag goed beantwoord dan mag je dobbelen. Het nummer op de dobbelsteen is het aantal meubelonderdelen wat je ontvangt. Als je een vraag niet weet gaan je meubels naar de zolder. Zodra je op zolder aankomt kun je de laatste meubelonderdelen verzamelen of je kunt kiezen om te stoppen en met een tijdbonus te winnen. Je kunt op twee manieren winnen. Je kunt winnen door als eerste binnen te komen of door alle meubels te verzamelen en in elkaar te zetten. Als je ervoor kiest om voor de tijdbonus te gaan dan geldt de regel: elke ronde die jij eerder bent dan de tweede plek krijg je een punt.

Video

Image Gallery